SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Agora otworzyła pierwszy lokal sieci Papa Diego

Firma Foodio Concepts, należąca do spółki Helios z Grupy Agora, otworzyła wczoraj w Galerii Libero Katowice pierwszy lokal z sieci Papa Diego oferującej kuchnię meksykańską.

W lokalach Papa Diego mają być serwowane dania fast casual kuchni meksykańskiej, m.in. burrito, tacos i burrito bowli.

- W katowickim Papa Diego goście spróbują przysmaków kuchni meksykańskiej: tacos z wyjątkowymi salsami, między innymi mango-tamaryndową lub chipotle, nachos z wieprzowiną carnitas oraz burrito z kurczakiem w korzennym sosie mole. Wszystkie smaki będą dostępne również w formie modnych burrito bowli. Wyjątkową propozycją przygotowaną specjalnie z myślą o mieszkańcach Śląska są warianty meksykańskich dań z lokalnym krupniokiem. Popisowy deser Papa Diego to tradycyjne chrupiące churros podane z waniliowym sosem czekoladowym - informuje Agora.

Funkcję korporacyjnego szefa kuchni sieci Papa Diego objął natomiast Rafał Sanetas, który ma doświadczenie jako manager i szef kuchni m.in. z Hard Rock Cafe.

Za wystrój lokali odpowiada stołeczna pracownia architektoniczna KDesign, a koncept marki oraz elementy identyfikacji wizualnej zostały wypracowane wraz z warszawską agencją brandingową Mamastudio.

Plan stworzenia sieci restauracji

Papa Diego w Libero Katowice to pierwszy lokal tej sieci. Kolejne powstaną m.in. w Gdańsku (Forum Gdańsk), Poznaniu (Posnania), Warszawie (Centrum Praski Koneser, Galeria Młociny) i Łodzi (Manufaktura). W planach jest również drugi lokal w Katowicach – w Galerii Katowickiej.

Agora zapowiadała, że w ciągu czterech lat chce uruchomić 45 lokali gastronomicznych. W wynajmie powierzchni spółka korzysta z doradztwa agencji Colliers International, która współpracuje także z siecią Helios.

Agora uruchamia Papa Diego z dwoma wspólnikami

Siecią Papa Diego będzie zarządzała spółka Foodio Concepts, w której należąca do Agory firma Helios (właściciel sieci kin) ma 90 proc. udziałów. Pozostałe 10 proc. należy do Piotra Grajewskiego i Piotra Komóra, którzy wcześniej pracowali jako menedżerowie m.in. w warszawskich restauracjach Blue Cactus, Iguana Lounge i Hard Rock Cafe. Helios w Foodio Concepts zainwestuje ok. 10 mln zł, z czego 5 mln zł wyłożył na start. Jeśli nowa spółka osiągnie wyznaczone cele finansowe, Grajewski i Komór mogą otrzymać dalsze 20 proc. jej udziałów.

W minionym półroczu grupa kapitałowa Agora zanotowała spadek wpływów sprzedażowych netto o 8,1 proc. do 536,3 mln zł oraz 9,9 mln zł zysku netto (wobec 5,4 mln zł straty rok wcześniej). Natomiast w samym drugim kwartale br. przychody firmy ze sprzedaży zmalały o 8,6 proc. do 258,3 mln zł, a zysk netto wyniósł 0,2 mln zł, podczas gdy rok wcześniej miał wartość 0,7 mln zł.

Największymi akcjonariuszami Agory pod względem udziału w kapitale są OFE PZU Złota Jesień (16,36 proc.), Agora-Holding (11,33 proc.), MDIF Media Holdings (11,24 proc.) oraz Nationale-Nederlanden OFE (9,76 proc.).
 

Dołącz do dyskusji: Agora otworzyła pierwszy lokal sieci Papa Diego

33 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Jurek222
Kuchnia marnej jakości. Jadłem prawdziwa kuchnie meksykańska i ta z papa Diego. Nie ma żadnego porównania. Papa Diego oferuje marne podróbki tej kuchni niestety.
odpowiedź
User
Szary Polak
Dlaczego to jest w dziale PRASA?? Co to ma wspólnego z prasą? Dziennikarze Wyborczej będą tam kucharzyć i kelnerzyć, czy jak?
odpowiedź
User
Olo
Jeśli posiłek podałby mi śpiewająco wąsaty meksykanin, to bym skorzystał...
odpowiedź