Restauracja hotelu BEST WESTERN Hotel Cristal zdobyła główną nagrodę Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015 w Białymstoku. Wygraną zapewniło danie przygotowane przez nowego szefa kuchni Restaurant & Bar Cristal - Łukasza Rakowskiego - który doświadczenie zdobywał m.in. pod okiem Karola Okrasy oraz Wojciecha Modesta Amaro.
Łukasz Rakowski jest związany z BEST WESTERN Hotel Cristal od ponad 5 lat. Stanowisko szefa kuchni w Restaurant & Bar Cristal objął w czerwcu br. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał pod okiem największych autorytetów polskiej branży restauracyjnej - Karola Okrasy oraz Wojciecha Modesta Amaro. W 2012 r. został nominowany w ogólnopolskim plebiscycie „Kucharz-Odkrycie Roku”. W swojej kuchni łączy przede wszystkim produkty tradycyjne i lokalne.
Awansowanie Łukasza Rakowskiego na szefa kuchni to kolejny krok w kierunku umacniania pozycji najlepszej restauracji w Białymstoku, jaką od wielu lat zajmuje Restaurant & Bar Cristal. Jestem przekonany, że coraz więcej gości będzie doceniać jego niezwykłą umiejętność łączenia produktów i smaków. Zdobywając dla naszej restauracji tytuł „Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015” Łukasz udowodnił, że serwowane przez niego dania trafiają w gusta najbardziej wymagających klientów – powiedział Sebastian Pruchniak, Dyrektor BEST WESTERN Hotel Cristal.
Czwarta edycja Nocy Restauracji odbyła się 29 maja br. w trzech miastach – Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu. W sumie w wydarzeniu wzięło udział ok. 50 lokali, które na tę okazję przygotowały specjalne „Nocne Menu”. W konkursie oceniane były „Nocne Dania”, wytypowane przez każdą z restauracji. W głosowaniu wzięli udział zarówno goście, jak i fani wydarzenia na Facebooku.
Tegoroczna edycja Nocy Restauracji była dla mnie dużym wyzwaniem, ale i świetną zabawą, głównie dlatego, że jej motyw przewodni - połączenie kulinarnych tradycji z kuchnią nowoczesną – wpisywał się w moje zamiłowanie do kuchni tradycyjnej, zwłaszcza Podlasia, z którego pochodzę. Niezwykle cieszę się, że nasze „Nocne Danie” - polędwica z dzika z selekcją podlaskich grzybów i demi glace - zdobyła uznanie głosujących. To dla mnie potwierdzenie, że mieszkańcy Białegostoku również cenią tradycyjne smaki. W Restaurant & Bar Cristal już od dawna na nich bazujemy - naszym daniem „popisowym” jest tatar z żubra z dodatkiem źdźbła trawy, jajka przepiórczego oraz szczawiku zajęczego – powiedział Łukasz Rakowski, Szef Kuchni w BEST WESTERN Hotel Cristal.
dostarczył infoWire.pl