Czarne porzeczki doskonale smakują się przez cały rok. Teraz Hortex wprowadził je w postaci mrożonej, więc możemy cieszyć się nimi nie tylko latem. Wyborny smak przygotowanych z nich konfitur doskonale złamie słodycz każdego deseru oraz bardzo dobrze skomponuje się z mięsem. Będą niezastąpione w przygotowaniu świątecznych potraw.
Pachnące czarne porzeczki tuż po zbiorach umyto i poddano procesowi mrożenia. Dzięki wykorzystaniu najnowszej technologii głębokiego, szokowego (bardzo szybkiego) zamrożenia, Czarne porzeczki Hortex zachowują smak i walory zbliżone do świeżych owoców. Doskonale smakują przez cały rok. Idealnie nadają się koktajli, ciast, konfitur, soków i nalewek.
Dostępne są w opakowaniu 450 g w cenie – 4,99 pln
Tort makowy
Składniki
Ciasto
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 20 g maku
- 100 ml wody
Krem
- 200 g śmietany kremówki 36 %
- 50 g (pół tabliczki) czekolady
- 10 g masło kakaowe
Konfitura
- 100 g Czarnej porzeczki Hortex
- 50 g cukru
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka żelatyny
Przepis
Jajka ubij z cukrem (150 g) na puszystą masę. Po ubiciu do masy powoli dosyp mąkę i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o wymiarze 16 cm. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przygotuj konfiturę – łyżeczkę żelatyny namocz w 4 łyżeczkach zimnej wody. Porzeczkę wymieszaj z cukrem i szczyptą kardamonu, gotuj ok 20 minut, wymieszaj z namoczoną żelatyną. W oddzielnym garnuszku rozpuść czekoladę. Odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę i podziel na pół. Połowę śmietany wymieszaj z ostudzoną czekoladą. Pozostały cukier (100 g) rozpuść w wodzie (100 ml).
Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części. Każdą z nich nasącz wodą z cukrem. Następnie jedną warstwę przełóż konfiturą z porzeczki i bitą śmietaną, a drugą bitą śmietaną z czekoladą. Wygładź brzegi i wierzch tortu, wstaw na 30 minut do zamrażalki. Następnie wykończ masłem kakaowym. Smacznego!
dostarczył infoWire.pl