Za kilka dni (…) Zapłonie pierwsza gwiazdka. Spotkamy się by spędzić czas. W rodzinnych ciepłych gniazdkach – słyszymy w piosence w wykonaniu zespołu Fasolki. To piękne świętowanie, którego tak wyczekują zarówno dzieci, jak i dorośli, poprzedza jednak czas przygotowań. O czym należy pamiętać, aby stworzyć magiczny, świąteczny nastrój w naszym domu? Na pewno nie może zabraknąć żywej choinki. Oprawianie i strojenie drzewka dostarczy wiele frajdy wszystkim członkom rodziny. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Boże Narodzenie to najważniejsze święto w roku dla wielu Polaków. Kojarzy nam się bowiem niezwykle miło. Przez ponad 11 miesięcy żyjemy zazwyczaj „na dużych obrotach”, a w grudniu na kilka chwil możemy zwolnić tempo, aby spędzić trochę czasu z najbliższymi. Rodzinne tradycje i polskie zwyczaje są podstawą magicznej atmosfery panującej podczas tych trzech wyjątkowych dni. Dlatego nie może zbraknąć opłatka, świątecznych potraw, kolęd czy choinki…
Dom na błysk
Przygotowania do świąt warto rozpocząć od zaplanowania i wpisania do kalendarza tego, co i kiedy możemy wykonać. Trzeba wszystkie niezbędne czynności rozłożyć rozsądnie w czasie, aby ogrom pracy nas nie przytłoczył. Na początku takiej listy powinny znaleźć się porządki – warto wcześniej generalnie posprzątać dom i nie zostawiać tego na ostatnia chwilę. Z wyprzedzeniem można np.: umyć okna, wyprać firany, zasłony i dywan, wyczyścić rolety czy żaluzję, umyć kaloryfery i drzwi, odkurzyć powierzchnię pod kanapami, łóżkami, szafkami i innymi niedostępnymi miejscami, wyczyścić kratki wentylacyjne i oświetlenie, uporządkować szuflady… Opłaca się podzielić tymi obowiązkami z domownikami, również z dziećmi, dopasowując zadania do ich wieku i możliwości.
Rozkosz dla oczu
Gdy dom będzie już lśnił, można rozpocząć etap dekorowania. W centrum uwagi powinna być choinka, najlepiej naturalna. Możemy wybrać ją w dziale ogrodniczym w markecie lub pojechać na plantację wraz z rodziną i samodzielnie ściąć wybrany okaz. W obu przypadkach warto zaopatrzyć się najpierw w dobrej jakości siekierę. – Ścinać drzewko wygodniej będzie większym narzędziem, natomiast oprawiać pień, przyciąć gałęzie – mniejszym, bardziej poręcznym. W ofercie JUCO można znaleźć kilka różnych rozmiarów siekier i toporków, a więc bez problemu dobierzemy je do naszych potrzeb. Z pewnością posłużą nam przez długie lata, gdyż narzędzia JUCO są solidnie wykonane. Część robocza jest kuta, szlifowana, hartowana indukcyjnie i malowana, co gwarantuje wytrzymałość i precyzję pracy. Natomiast trzon jest trwały i dobrze wyprofilowany, dzięki czemu idealnie leży w dłoni – mówi Daniel Światłoń, Kierownik Działu Technicznego JUCO – Co więcej, decydując się na siekierę lub toporek od JUCO, zyskujemy dożywotnią gwarancję na elementy kute – to jakość na pokolenia, a w dodatku wspieramy firmę o polskim rodowodzie, która kultywuje tradycje kowalskie, a jednocześnie inwestuje stale w nowe technologie – dodaje.
Siekiera przyda się nam również do rąbania drewna kominkowego (warto przygotować wcześniej opał na wigilijny wieczór; a gdy nie mamy kominka ciekawym pomysłem może być także spotkanie przy ognisku w większym gronie po wieczerzy), czy stworzenia kreatywnych ozdób, a latem na biwaku. Kominek i poręcze schodów warto ponadto ozdobić girlandami i powiesić specjalne, ozdobne, czerwone skarpety na prezenty dla każdego z domowników. Wnętrza mogą zdobić też inne drobne dekoracje, np. figurki reniferów. W oknie zaś pięknie wyglądać będzie kurtyna z lampek. Stroić choinkę możemy zaś zgodnie z tradycją – w dniu wigilii lub wcześniej, aby cieszyć nią oczy dłużej. Ta druga opcja staje się coraz bardziej popularna, gdyż to dobry sposób na symboliczne przedłużenie okresu świątecznego.
Uczta dla ciała
W kolejnym kroku należy sporządzić menu na wigilijny wieczór i dwa świąteczne dni (zwłaszcza jeśli przyjmować będziemy gości), a następnie listę zakupów po sprawdzeniu zapasów w spiżarni. Warto wybrać się do sklepu wcześniej i nabyć wszystko, co ma długą datę ważności, a dopiero później dokupić produkty świeże. Świąteczne gotowanie opłaca się również rozłożyć w czasie. Możemy wcześniej przygotować i zamrozić, np.: kapustę z grzybami, pierogi i uszka (najlepiej mrozić ugotowane; do zamrażalnika wkładamy je najpierw na płasko, ułożone jeden obok drugiego, dopiero później przekładamy do zbiorczego, szczelnego opakowania), makowce lub samą masę makową, drożdżowe bułeczki. Dzień przed wigilią gotujemy zaś przykładowo: zupę grzybową lub barszcz czerwony oraz kompot z suszu, marynujemy mięsa, przygotowujemy śledzie w marynacie, rybę po grecku czy w galarecie, kluski z makiem oraz sałatkę jarzynową. Ryby i racuchy należy usmażyć tuż przed podaniem na stół. Wigilijny stół można zaś nakryć i udekorować dzień przed wieczerzą.
Przygotowanie domu na święta jest pracochłonne, dlatego wymaga zaangażowania całej rodziny. Warto poświęcić czas na porządki, dekorowanie i gotowanie, aby urządzić piękne spotkanie dla najbliższych naszemu sercu. Do świątecznych wspomnień wracamy przecież najchętniej. Zróbmy zatem wszystko, co w naszej mocy, aby w tych dniach było naprawdę „magicznie”. Nie zapominajmy jednak, że liczy się najbardziej człowiek i emocje, a nie ilość potraw na wigilijnym stole. Dostosujmy zatem prace do naszych możliwości i zostawmy siły na świętowanie. Kto z Was przygotował już lukrowane pierniczki?