Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2019-06-14

A A A POLEĆ DRUKUJ

Międzynarodowy Dzień Sushi

 

Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, że mężczyźni (54,18 proc.) zamawiają sushi chętniej od kobiet (45,82 proc.), największą popularnością cieszy się sushi z serkiem Philadelphia (12,05% proc.), a średnia cena rolki w pierwszym kwartale 2019 r. to nieco ponad 25 zł.

Jak wynika z raportu „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r.” kuchnia azjatycka i sushi (8 proc.) to trzecie – po pizzy (61 proc.) i kuchni amerykańskiej (22 proc.) – najchętniej zamawiane jedzenie online. Mówiąc o kuchni azjatyckiej, myślimy głównie o potrawach chińskich i japońskim sushi. To ostatnie odpowiada za ponad 20 proc. wszystkich zamówień kuchni azjatyckiej.

Zamawiający sushi online w pierwszym kwartale 2019 roku średnio za rolkę płacili 25,23 zł, a za zestaw - 67,16 zł.

Polacy kochają sushi z serkiem Philadelphia

Według „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r.” zamawiający z całej Polski najchętniej wybierają sushi z serkiem Philadelphia (16 proc.). 

W pierwszym kwartale 2019 roku 12,05 proc. zamawiających zdecydowało się również na ten rodzaj sushi, 12 proc. wybrało futomaki, 8 proc. hosomaki, 5 proc. uramaki i tyle samo – nigiri.  

Co każdy fan sushi wiedzieć powinien?

Międzynarodowy Dzień Sushi przypadający na 18 czerwca to okazja, aby poznać kilka faktów na temat sushi. Danie to ma wielowiekową tradycję – pierwsze wzmianki pojawiają się już w II wieku w chińskich kronikach. Dość odległy pierwowzór sushi, jakie znamy obecnie, stanowiły kawałki solonej ryby, zawiniętej w sfermentowany ryż. Z kolei za twórcę nigiri, które dało początek współczesnemu sushi, uważany jest japoński kucharz, Hanaya Yohei. Sushi – obok ramenu – uważane jest za kultową potrawę Japończyków. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie. 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS