SZUKASZ INSPIRACJI NA DESER, KOKTAJL, NAPÓJ LUB SALSĘ? WOLISZ OWOCE TROPIKALNE CZY KRAJOWE? BEZ WZGLĘDU NA CO SIĘ ZDECYDUJESZ Z NOWYMI MIESZANKAMI HORTEX – OWOCE TROPIKALNE HORTEX ORAZ MIESZANKA KOMPOTOWA HORTEX DANIA TE PRZYRZĄDZISZ SZYBKO I O KAŻDEJ PORZE ROKU.
Owoce tropikalne Hortex to mieszanka pysznego mango z soczystym ananasem, aromatycznym melonem oraz słodką papają. Z nimi przygotowanie deseru, egzotycznego koktajlu lub tropikalnej salsy do mięsa/ ryb, zajmie tylko chwilę.
Cena opakowania 450g – 8,6 pln
Mieszanka kompotowa to połączenie soczystych truskawek, słodkich śliwek, dojrzałych czarnych porzeczek, kwaskowej aronii. Można z niej przygotować pyszny, aromatyczny kompot. Doskonale sprawdzi się także, jako baza do deserów.
Cena opakowania 450g – 5,4 pln
Z przepisów Matki Natury
LATO W TROPIKACH
Lista składników:
- Owoce tropikalne Hortex – 1 opakowanie
- Maliny Hortex – 1 opakowanie
30 ml miodu akacjowego
- Woda niegazowana wg uznania
Przygotowanie
Malinę i owoce tropikalne rozmroź. Przełóż do blendera dodaj miód i trochę wody. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji, jeśli koktajl jest za gęsty dodaj odpowiednio większą ilość wody.
ŁOSOŚ Z SALSĄ TROPIKALNĄ
Lista składników:
- 4 dzwonka łososia po ok. 150 g każdy
- 1 limonka
- świeża kolendra lub mięta
- Marynata:
- 100 ml whisky
- 20 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu płynnego
- szczypta cynamonu
Sos:
- OWOCE TROPIKALNE HORTEX – 1 OPAKOWANIE
- 175 ml mleka kokosowego
- 50 ml whisky
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Z podanych składników przygotuj marynatę i nasmaruj nią łososia. Następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C z włączoną funkcją grilla. W tym czasie przygotuj sos.
W garnku o grubym dnie rozpuść masło, wrzuć owoce i chwilę smaż. Później dodaj miód i whisky. Połowę owoców zmiksuj, połącz z mlekiem kokosowym i jeszcze chwilę gotuj. Następnie dodaj resztę owoców.
Łososia podawaj z sosem owocowym, posiekanymi ziołami i kawałkami limonki.
KOMPOT WIELOOWOCOWY Z KARDAMONEM I MIODEM
Lista składników:
- Mieszanka kompotowa Hortex – 1 opakowanie
- 60 g miodu
- 1 l wody
- 3 strączki kardamonu
Przygotowanie
Do garnka wlej wodę, dodaj owoce, kardamon i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Gotowy kompot odstaw do wystudzenia i dodaj miód. Całość zamieszaj do rozpuszczenia miodu.
GALETTE OWOCOWE
Lista składników:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- Nadzienie:
- Mieszanka kompotowa Hortex – 1 opakowanie
- 50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki brązowego cukru
- cukier puder
Przygotowanie
Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie schłodzoną masę rozwałkuj na papierze do pieczenia na duży okrąg i ułóż na blasze. Następnie posiekane orzechy wymieszaj z mąką, cukrem i dodaj owoce osuszone na sitku. Potem wyłóż je na środek ciasta, pozostawiając kilkucentymetrowe brzegi, które na koniec zawiń do środka, przykrywając część owoców.
dostarczył infoWire.pl