Postaw na sezon
Mimo, że wysokie temperatury nie zachęcają do jedzenia, to latem należy pamiętać, by jeść regularnie. W tym okresie śmiało można rozkoszować się w warzywach i owocach, których teraz jest bardzo dużo. Do wyboru mamy takie dobroci jak np. fasolka szparagowa, pomidory, kalafior, ogórki, czereśnie czy maliny. Ich smak orzeźwia, a poza tym zawierają dużo wody i minerałów, których potrzebujemy, by utrzymać prawidłową gospodarkę elektrolitową. W wakacyjne miesiące jedzmy więc więcej świeżych warzyw. Zamiast gotowania ciężkich potraw sięgnijmy po lekkie, zdrowe i szybkie sałatki.
Ekspresowa świeża micha z darami lata
Składniki:
· kilka plasterków polędwicy królewskiej light marki Konspol
· garść zielonej fasolki szparagowej
· garść pestek granatu
· ½ puszki kukurydzy
· garść liści szpinaku
· kilka cienkich płatków parmezanu
· oliwa z oliwek
· pieprz i sól
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy i gotujemy do miękkości, po czym kładziemy ją do miski. Następnie do miski dodajemy również liście szpinaku, kukurydzę i pestki granatu. Całość mieszamy. Na wierzchu układamy plasterki polędwicy królewskiej light w plastrach marki Konspol oraz płatki parmezanu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Sałatka z mango, roszponką i miętą
Składniki:
· kilka plasterków szynki z indyka marki Konspol
· opakowanie roszponki
· kilka liści mięty
· 1 mango
· 1 ananas
· 1 limonka
· pieprz i sól
Przygotowanie:
Mango i ananasa obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Roszponkę i miętę myjemy po czym dorzucamy do miski. W dalszej kolejności kroimy w małe kawałeczki szynkę z indyka marki Konspol. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz solą i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!