Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-04 20:17:31 - suryga@gmail.com
MOże już było kiedyś ale ....
Padła mi ostatnio kuchenka z płytą ceramiczną.
A ponieważ ceny indukcyjnych spadły więc postanowiłem zafundować sobie takie ustrojstwo.
Pierwsze wrażenie super...
Woda zagotowała sie błyskawicznie w porównaniu z poprzednią kuchnią.
Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc od ceramicznej.
Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).
Kolejna kwestia, wytrzymałość domowej sieci energetycznej.
Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma. Sieć jest liczona pewnie na takie obciążnie ale Moja poprzednia kuchenka miała tylko 5 kW a następna będzie mieć 9 kW ???
I ostatnia kwestia, tak z ciekawości
Wie ktoś jaki charakter (indukcyjny,pojemnościowy,rezystacyjny) ma ta kuchenka.
Kiedyś liznąłem troche elektrotechniki i nauczyciel nam tłumaczył że duże zakłady żeby obniżyć rachunki za energie właczają silniki po to tylko aby zmienić cos fi a więc rachunek za prąd.
Może jakiś mały silniczek :)
S
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-04 21:32:32 - Irokez
news:1692203.1320.1336155451999.JavaMail.geo-discussion-forums@ynep10...
> Woda zagotowała sie błyskawicznie w porównaniu z poprzednią kuchnią.
> Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą
> moc od ceramicznej. Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą
> wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd
> (moc).
Zajebisty musisz mieć garnek, że grzejesz wodę jednocześnie na 4-rech polach
i full mocy.
--
Irokez
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-04 22:33:32 - suryga@gmail.com
> Zajebisty musisz mieć garnek, że grzejesz wodę jednocześnie na 4-rech polach
> i full mocy.
prosze przeczytaj
Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma.
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-04 23:57:18 - Robert G
> Pierwsze wrażenie super...
Ja jestem zadowolony i moja żona też :-)
> Woda zagotowała sie błyskawicznie w porównaniu z poprzednią kuchnią.
> Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc od ceramicznej.
> Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).
>
Pamiętaj jednak, że ta większa moc jest w krótszym czasie. Poza tym
indukcja ma dużo mniejszą bezwładność cieplną, a co za tym idzie
mniejsze straty energii.
Dramatyzujesz.
> Kolejna kwestia, wytrzymałość domowej sieci energetycznej.
> Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma. Sieć jest liczona pewnie na takie obciążnie ale Moja poprzednia kuchenka miała tylko 5 kW a następna będzie mieć 9 kW ???
>
Moja ma łączną moc 9,6 kW, ale chyba nigdy jeszcze tyle na raz nie brała.
Był piekarnik i może max 2 - 3 pola grzejne i to nigdy nie w trybie
power bost, czy jak tam się to zwie.
95 proc czasu pracy tej kuchenki to będzie jedno pole załączone na max
30 proc mocy :-).
czyli może 700 - 800 W. Nie ma obaw o przeciążenie instalacji.
> I ostatnia kwestia, tak z ciekawości
> Wie ktoś jaki charakter (indukcyjny,pojemnościowy,rezystacyjny) ma ta kuchenka.
> Kiedyś liznąłem troche elektrotechniki i nauczyciel nam tłumaczył że duże zakłady żeby obniżyć rachunki za energie właczają silniki po to tylko aby zmienić cos fi a więc rachunek za prąd.
> Może jakiś mały silniczek :)
Może się nie znam, ale jak załączysz dodatkowy odbiornik prądu, to
zużycie raczej wzrośnie. Nie liczyłbym tu na zmniejszenie rachunków, a
raczej zwiększenie.
pozdrawiam
Robert G
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-05 00:44:33 - nadir
Raczej kondensatorek.
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-06 17:44:16 - 4CX250
news:1692203.1320.1336155451999.JavaMail.geo-discussion-forums@ynep10...
>Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc
>od ceramicznej.
>Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak
>naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).
Grzejąc na indukcji masz krótszy czas nagrzewania garnka i tego co w środku
gdyż na płycie indukcyjnej rozgrzewane jest bezpośrednio dno garnka a nie
jak w normalnej ceramicznej grzałka musi sama się rozgrzać pokonać straty
wynikajace ze swojej pojemności cieplnej (jest nawinięta na korpusie) ogrzać
dno przez kawałek szyby vitroceramicznej i dopiero ciepełko trafia w dno
garnka.
Jak gotujesz wodę na indukcji to zaraz po ściągnięciu garnka jesteś w stanie
na chwilę dotknąć ręka pole gdyż nie przekracza 100stC, oczywiście grozi
poparzeniem ale nie jest tak gorące jak pole normalnej kuchni w której
temperatura może wynosić nawet kilkaset stopni. Świadczy to wszystko o tym
że gotowanie na indukcji jest tańsze i szybsze a większą mocą pola się nie
sugeruj.
Marek
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-06 20:12:57 - _ąćęłńóśźż.
promieniowanie podczerwone), ale generalnie masz rację.
-----
> w normalnej ceramicznej grzałka musi sama się rozgrzać pokonać straty
wynikajace ze swojej pojemności cieplnej ogrzać dno przez kawałek szyby
vitroceramicznej i dopiero ciepełko trafia w dno garnka.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-07 09:02:00 - 4CX250
news:jo6ev9$o3i$1@inews.gazeta.pl...
> Trochę pokręciłeś (kładziesz nacisk na przewodnictwo cieplne
W którym miejscu? Bo mi wydaje się że chciałem zobrazować że przy okazji
grzania garnka znaczna część energii elektrycznej zmarnuje się na rozgrzanie
grzałki, jej korpusu i otoczenia oraz szyby vitroceramicznej? Po drodze masz
szybę czy uważasz że rozgrzewajac się bardzo znacząco w stosunku do wersji z
indukcją nie oznacza że szyba zatrzymuje sporo energii? Uważasz że
promieniowanie przechodzi przez szybę nie nagrzewając jej?
Marek
Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
2012-05-07 06:13:50 - Jacek
> Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).
Mniej ciepła tracisz na grzanie samej płyty i okolicy garnka, więc
troszkę zaoszczędzisz w porównaniu ze zwykłą płytą.
> Kolejna kwestia, wytrzymałość domowej sieci energetycznej.
> Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma. Sieć jest liczona pewnie na takie obciążnie ale Moja poprzednia kuchenka miała tylko 5 kW a następna będzie mieć 9 kW ???
>
To zależy, do czego używasz tej kuchni. Jak gotujesz pełnowymiarowy
obiad, to 3 pola w użyciu jest normą.
> I ostatnia kwestia, tak z ciekawości
> Wie ktoś jaki charakter (indukcyjny,pojemnościowy,rezystacyjny) ma ta kuchenka.
> Kiedyś liznąłem troche elektrotechniki i nauczyciel nam tłumaczył że duże zakłady żeby obniżyć rachunki za energie właczają silniki po to tylko aby zmienić cos fi a więc rachunek za prąd.
> Może jakiś mały silniczek :)
Duże zakłady rozliczają się też z mocy biernej, a domy tylko z mocy
czynnej, więc nie ma sensu tu cokolwiek kombinować.
Kuchnia ma charakter rezystancyjny (albo prawie rezystancyjny).
Wszystko, co przetwarza energię na ciepło ma charakter rezystancyjny,
nawet silnik.
A co do załączania dodatkowych urządzeń dla poprawy współczynnika mocy
to załącza się np. baterie kondensatorów, ale też można załączać silniki
synchroniczne, które w pewnych warunkach mają charakter pojemnościowy.
Tylko, że takie silniki małe raczej nie są.
Jacek