Pilnie poproszę...

Veronika Data ostatniej zmiany: 2012-02-04 17:55:07

Pilnie poproszę...

2012-02-03 22:40:24 - Veronika

o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-03 22:44:01 - Qrczak

Dnia 2012-02-03 22:40, niebożę Veronika wylazło do ludzi i marudzi:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.

Ale zarżniesz szybciej wieprza czy kurcza?

Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-03 22:49:19 - Veronika


Użytkownik Qrczak napisał w wiadomości
news:jghket$64o$4@inews.gazeta.pl...
> Dnia 2012-02-03 22:40, niebożę Veronika wylazło do ludzi i marudzi:
>> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
> Ale zarżniesz szybciej wieprza czy kurcza?


Juz zarzniete.
Obydwa.




Re: Pilnie poproszę...

2012-02-03 22:54:24 - Ikselka

Dnia Fri, 3 Feb 2012 22:40:24 +0100, Veronika napisał(a):

> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.

Wątróbka Ikselki

Cebulę ledwo zeszklić na tłuszczu. Na wierzchu położyć pokrojoną
wątróbkę, popieprzyć, dodać 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka
ziela angielskiego. Przykryć i dusić ok 5 minut. Wymieszać.
Przykryć znowyu i dusić 4 minuty. Lekko posolić i poddusić
jeszcze ok pół minuty, NIE dłużej.

Tyczy się kurczaczej i wieprzowej, tyle że wieprzową należy pokroić w 2cm
plastry i namoczyć w mleku ze dwie godziny.



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-03 23:15:50 - Artustas

On 3 Lut, 22:54, Ikselka wrote:
> Dnia Fri, 3 Feb 2012 22:40:24 +0100, Veronika napisał(a):
>
> > o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>

[ciach]

> jeszcze ok pół minuty, NIE dłużej.

Dlaczego nie dłużej? - znowu, pewnie coś o czym nie wiem.






Re: Pilnie poproszę...

2012-02-03 23:23:03 - Veronika


Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:5wfouuguwaf9.1l8eu1cvzk13c$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 3 Feb 2012 22:40:24 +0100, Veronika napisał(a):
>
>> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
> Wątróbka Ikselki
>
> Cebulę ledwo zeszklić na tłuszczu. Na wierzchu położyć pokrojoną
> wątróbkę, popieprzyć, dodać 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka
> ziela angielskiego. Przykryć i dusić ok 5 minut. Wymieszać.
> Przykryć znowyu i dusić 4 minuty. Lekko posolić i poddusić
> jeszcze ok pół minuty, NIE dłużej.
>
> Tyczy się kurczaczej i wieprzowej, tyle że wieprzową należy pokroić w 2cm
> plastry i namoczyć w mleku ze dwie godziny.


Calkiem bez maki?
I krwista nie bedzie? Nie ucieknie?




Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 00:25:33 - Waldemar Krzok

Veronika wrote:

>
> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:5wfouuguwaf9.1l8eu1cvzk13c$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 3 Feb 2012 22:40:24 +0100, Veronika napisał(a):
>>
>>> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>>
>> Wątróbka Ikselki
>>
>> Cebulę ledwo zeszklić na tłuszczu. Na wierzchu położyć pokrojoną
>> wątróbkę, popieprzyć, dodać 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka
>> ziela angielskiego. Przykryć i dusić ok 5 minut. Wymieszać.
>> Przykryć znowyu i dusić 4 minuty. Lekko posolić i poddusić
>> jeszcze ok pół minuty, NIE dłużej.
>>
>> Tyczy się kurczaczej i wieprzowej, tyle że wieprzową należy pokroić w 2cm
>> plastry i namoczyć w mleku ze dwie godziny.
>
>
> Calkiem bez maki?
> I krwista nie bedzie? Nie ucieknie?

Jak reszty świni przy tej wątróbce nie będzie, to nie ma prawa uciec.
Patelnia nie może być za zimna, bo wtedy może się zlać no i zrobi się
podeszwa. Ale za gorąca też nie, czyli ma być w sam raz.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 01:19:56 - Ikselka

Dnia Fri, 3 Feb 2012 23:23:03 +0100, Veronika napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:5wfouuguwaf9.1l8eu1cvzk13c$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 3 Feb 2012 22:40:24 +0100, Veronika napisał(a):
>>
>>> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>>
>> Wątróbka Ikselki
>>
>> Cebulę ledwo zeszklić na tłuszczu. Na wierzchu położyć pokrojoną
>> wątróbkę, popieprzyć, dodać 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka
>> ziela angielskiego. Przykryć i dusić ok 5 minut. Wymieszać.
>> Przykryć znowyu i dusić 4 minuty. Lekko posolić i poddusić
>> jeszcze ok pół minuty, NIE dłużej.
>>
>> Tyczy się kurczaczej i wieprzowej, tyle że wieprzową należy pokroić w 2cm
>> plastry i namoczyć w mleku ze dwie godziny.
>
>
> Calkiem bez maki?

A po co mąka?
?

> I krwista nie bedzie? Nie ucieknie?

Będzie OK. Wieprzową trzeba sprawdzić wbijając widelec w najgrubszy
kawałek.



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-03 23:04:49 - Artustas

On 3 Lut, 22:40, Veronika wrote:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.

Przypomniałaś mi, dawno nie robiłem, więc na dniach i ja zrobię:)..
Jeśli o kurczaczą chodzi, polecam ten przepis: www.wielkiezarcie..com/recipe129.html
- ja się nigdy dosłownie do przepisów nie stosuję, ale wątróbkę z
jabłkami polecam - fajny smak i zapach.



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 09:34:02 - czeremcha


Mi zasmakowała wątróbka wieprzowa albo wołowa na portugalską modłę -
po usmażeniu wątróbki wlać na patelnię 2-3 łyżki octu winnego,
zagotować z pozostałymi na patelni smaczkami po smażeniu i polać tym
sosem wątróbkę.

Ania



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 15:36:24 - czeremcha

A, i jeszcze jedna wersja wątróbki wieprzowej - bez mąki, niewielkie
kawałki obtoczone dużą ilością przypraw ziołowych /dowolnie -
rozmaryn, majeranek, tłuczona kolendra, tymianek... - ma się utworzyć
panierka ziołowa/ i usmażone bez cebuli. Pyszna nawet na zimno.




Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 09:56:23 - user@domain.invalid

W dniu 2012-02-03 22:40, Veronika pisze:
> pysznosciowa watrobke wieprzowa

Ja czasem robię wątróbkę w wersji dla nie lubiących wątróbki. Zeszkloną
na maśle cebulkę łączę z pokrojonym w (większą nieco) kostkę jabłkiem
potem wrzucam do garnuszka. Wątróbkę wcześniej wymoczoną w mleku, kroję
na mniejsze kawałki, obtaczam w mące, potem podsmażam króciutko (do
ścięcia się zewnętrznej warstwy). Wrzucam teraz do garnuszka wątróbkę
dolewam nieco przegotowanej wody, dodaję liścia laurowego, pieprzu,
ziela angielskiego, majeranku, duszę, solę, jeszcze parę minut i żrę z
pieczonymi ziemniaczkami ;)

Idę do sklepu po wątróbkę



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 14:06:59 - medea

W dniu 2012-02-03 22:40, Veronika pisze:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.

Pewnie się spóźniłam, ale na wszelki wypadek podam swój sposób. Ja
uwielbiam wątróbkę drobiową z jabłkami. Najpierw podsmażam wątróbkę
(solę i pieprzę oczywiście na końcu, kiedy już jest usmażona), a potem
wrzucam na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w księżyce
kwaśne jabłka. Posypuję majerankiem i duszę pod przykryciem aż do
zmięknięcia jabłek. Najlepiej smakuje z bagietką.

Ewa



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 15:10:53 - Paulinka

Veronika pisze:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.

Już za późno, ale podam i ja swój przepis.
Oczyszczoną, umytą wątróbkę obtaczam w mące, cebulę (duuużo cebuli)
kroję w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam wątróbkę, przykrywam pokrywką,
po chwili mieszam, znowu przykrywam, chwilę obsmażam, dodaję cebulę,
kiedy cebula się ładnie zezłoci gotowa jest i wątróbka.
Wyjmuję na talerz, solę bezpośrednio na talerzu, jem z białym pieczywem.
Wątróbka jest mięciutka w środku a z zewnątrz przyrumieniona, a cebula
dopełnia smaku. Żadnych przypraw innych niż sól do wątróbki nie daję i
nie duszę jej w żadnym płynie.

--

Paulinka



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 17:03:10 - Qrczak

Dnia 2012-02-04 15:10, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Veronika pisze:
>> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
> Już za późno, ale podam i ja swój przepis.
> Oczyszczoną, umytą wątróbkę obtaczam w mące, cebulę (duuużo cebuli)
> kroję w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam wątróbkę, przykrywam pokrywką,
> po chwili mieszam, znowu przykrywam, chwilę obsmażam, dodaję cebulę,
> kiedy cebula się ładnie zezłoci gotowa jest i wątróbka.
> Wyjmuję na talerz, solę bezpośrednio na talerzu, jem z białym pieczywem.
> Wątróbka jest mięciutka w środku a z zewnątrz przyrumieniona, a cebula
> dopełnia smaku. Żadnych przypraw innych niż sól do wątróbki nie daję i
> nie duszę jej w żadnym płynie.

I świeżo mielony pieprz.

Qra
--
czytam i ubolewam, że mam rosół



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 17:45:28 - Veronika


Użytkownik Veronika napisał w wiadomości
news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.


Dziekuje Panstwu uprzejmie.
Zrobilam jednak jak zwykle.
Wyszla taka se. Niestety.




Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 17:50:38 - Ikselka

Dnia Sat, 4 Feb 2012 17:45:28 +0100, Veronika napisał(a):

> Użytkownik Veronika napisał w wiadomości
> news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
>
> Dziekuje Panstwu uprzejmie.
> Zrobilam jednak jak zwykle.
> Wyszla taka se. Niestety.

Stchórzyłaś, to masz :-PPP
--

XL



Re: Pilnie poproszę...

2012-02-04 17:55:07 - MarekF


Użytkownik Veronika napisał w wiadomości
news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
To ja tez - za pozno.
Na watrobke z kurczaka.
To zaden przepis tylko sposob smazenia.
Na 300g watrobki z kurczaka.
Pol kostki masla, najlepiej w garnku. Patelnia nie spelni tego warunku
(smazenie watrobki na glebokim masle).
Na goracy tłuszcz wrzucic watrobkę.(bez maki bez soli bez cebuli) Na
głębokim tłuszczu watróbka nie przywiera do dna, nie trzeba jej zeskrobywać,
wystarczy od czasu do czasu przemieszać. Smazyc w tym masle az wierzchnia
warstwa bedzie lekko przypieczona, twarda.
Pozniej zalezy z czym ja sie je.
Ja jem tak
www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/watr1.jpeg
Watróbka smażona na masle ma niesamowity smak.
Pozdrawiam
MarekF




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS