kwas mlekowy
2011-07-06 17:10:40 - lamia
(tak se wyczytałam tu
www.polityka.pl/rynek/gospodarka/1517032,1,ile-dzis-mamy-chleba-w-chlebie.read)
- co one wnoszą? (i czy naprawdę tam są :) ( żywe))
Re: kwas mlekowy
2011-07-06 17:18:16 - Ikselka
> niejako-że-niby w chlebie na zakwasie są pałeczki kwasu mlekowego
> (tak se wyczytałam tu
> www.polityka.pl/rynek/gospodarka/1517032,1,ile-dzis-mamy-chleba-w-chlebie.read)
> - co one wnoszą?
Tylko i wyłącznie swoje (martwe już) białko wnoszą.
> (i czy naprawdę tam są :) ( żywe))
Martwe. Jak w zupie ogórkowej. Chyba, że się w końcu paskudy nauczą, jak
przetrwać godzinę w temp. 160 stopni C, a w zupie chociaż te mizerne 100...
;-PPP
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy
Re: kwas mlekowy
2011-07-08 14:49:59 - lamia
news:1ou7c232ctd4h$.197jh7cj471wp.dlg@40tude.net...
> Tylko i wyłącznie swoje (martwe już) białko wnoszą.
dzięki.
Re: kwas mlekowy
2011-07-08 23:00:03 - Ikselka
> Ikselka
> news:1ou7c232ctd4h$.197jh7cj471wp.dlg@40tude.net...
>> Tylko i wyłącznie swoje (martwe już) białko wnoszą.
>
> dzięki.
>
Ponadto podawanie ich w składzie pieczywa (z istoty swej poddawanego
obróbce w wysokiej temperaturze niemożliwej do przeżycia dla tych bakterii)
w sposób sugerujący zawartość żywych kultur jest nadużyciem.
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy
Re: kwas mlekowy
2011-07-08 23:38:52 - Qrczak
> Dnia Fri, 8 Jul 2011 14:49:59 +0200, lamia napisał(a):
>
>> Ikselka
>> news:1ou7c232ctd4h$.197jh7cj471wp.dlg@40tude.net...
>>> Tylko i wyłącznie swoje (martwe już) białko wnoszą.
>>
>> dzięki.
>>
>
> Ponadto podawanie ich w składzie pieczywa (z istoty swej poddawanego
> obróbce w wysokiej temperaturze niemożliwej do przeżycia dla tych bakterii)
> w sposób sugerujący zawartość żywych kultur jest nadużyciem.
Może chcą się po prostu pochwalić, że robią jakiś normalnie jadalny
chleb. Na zakwasie.
Qra
--
- ja tu chciałam być wolnym ptakiem, a za niedługo bede kurą domową :P
- i gołębiem pocztowym ;d
- czemu gołębiem?
- no ktoś musi latać po piwo ;d
Re: kwas mlekowy
2011-07-08 23:53:27 - Ikselka
> Dnia 2011-07-08 23:00, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Fri, 8 Jul 2011 14:49:59 +0200, lamia napisał(a):
>>
>>> Ikselka
>>> news:1ou7c232ctd4h$.197jh7cj471wp.dlg@40tude.net...
>>>> Tylko i wyłącznie swoje (martwe już) białko wnoszą.
>>>
>>> dzięki.
>>>
>>
>> Ponadto podawanie ich w składzie pieczywa (z istoty swej poddawanego
>> obróbce w wysokiej temperaturze niemożliwej do przeżycia dla tych bakterii)
>> w sposób sugerujący zawartość żywych kultur jest nadużyciem.
>
> Może chcą się po prostu pochwalić, że robią jakiś normalnie jadalny
> chleb. Na zakwasie.
>
Pisanie na etykiecie, że chleb zawiera zakwas/żywe_kultury dziś już wcale
niekoniecznie oznacza, że WYRASTAŁ tylko na tymże zakwasie. Wyrastanie
chleba może następowac i najczęściej następuje dzięki polepszaczom, a
dodatek zakwasu służy wtedy tylko i wyłącznie w celu uprawnionego
uwidocznienia go w składzie chleba - czyli celom marketingowym.
Praktyki takie są powszechne. Przykład - identycznie uprawnione pisanie w
składzie chleba mąka, sól, drożdże sugerując, że chleb WYRASTAŁ tylko na
drożdżach, podczas gdy one dodawane są do ciasta w postaci biomasy lub
nawet żywe, ale nawet nie zdążając się w cieście namnożyć, bo czas
rośnięcia jest dla nich zbyt krótki - chleb wyrasta błyskawicznie dzięki
polepszaczom.
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy