„Udział w 12. Cracovia Maraton to doskonała okazja, aby sprawdzić swoje siły oraz wytrzymałość na tym dystansie. Razem z moimi kolegami i koleżankami, chcemy pokazać, że osoby pracujące na co dzień w branży hotelarskiej, dbają o własne zdrowie i kondycję fizyczną. Biegnąc razem chcemy promować zdrowy styl życia, który jest jednym z elementów programu zrównoważonego rozwoju PLANET 21, wprowadzonego w ubiegłym roku przez Grupę Accor. Trzymam kciuki, aby wszyscy uczestnicy dobiegli do mety.” – mówi Sabina Bartyzel, Dyrektor Hotelu Novotel Kraków Centrum.
Na trasie maratonu będzie można dopingować:
1. Leszka Porembskiego z Orbis S.A.,
2. Macieja Leśniaka z ibis Kraków Stare Miasto,
3. Bartłomieja Ostrowskiego z Novotel Kraków City West,
4. Pawła Dzięgla z Novotel Kraków Centrum,
5. Sabinę Bartyzel z Novotel Kraków Centrum.
Udział pracowników hoteli krakowskich należących do Grupy Orbis w 12. Cracovia Maraton to także świętowanie Międzynarodowego Dnia Ziemi, który był obchodzony 21 kwietnia. Każdego roku pracownicy wszystkich hoteli Grupy Orbis w Polsce, tego dnia podejmują różne aktywności mające na celu ochronę środowiska. W zeszłym roku np. pracownicy i ich rodziny posadzili w sumie 5 820 drzew.
Obchody Międzynarodowego Dnia Ziemi wpisują się w przyjęty w zeszłym roku wspólnie przez Accor i Orbis S.A program zrównoważonego rozwoju PLANET 21. Zawiera on 21 zobowiązań i tyle samo celów, które mają zostać zrealizowane do 2015 r. Należą do nich m.in.: szkolenia dla pracowników w 95% hoteli w zakresie zapobiegania chorobom, promowanie dobrze zbilansowanych posiłków w 80% placówek, stosowanie ekologicznych produktów w 85% hoteli oraz ograniczanie zużycia wody i energii o odpowiednio 15% i 10% we wszystkich hotelach. Promowanie zbilansowanych posiłków zostało już wprowadzone do hoteli marki Novotel. Teraz większość dań przyrządza się z ekologicznych lub lokalnych produktów. W karcie menu goście mogą znaleźć oznaczenia ECO (ekologiczne) oraz In Balance by Novotel (zbilansowane), informujące o rodzaju potrawy. Wszystkie posiłki serwowane podczas śniadań, mają odpowiednie oznaczenia dotyczące kaloryczności. Dla klientów biznesowych przygotowano nowe menu, dostępne w ofercie Mice Revamp. Novotel dba również o najmłodszych. W ramach programu Family&Novotel, specjalna karta zawiera ich ulubione potrawy, które są zgodne z zasadami zdrowego żywienia.