Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço), od godziny 12 do północy, dziesięć portugalskich restauracji oferuje specjalne menu degustacyjne z ryb i owoców morza w cenie po 5 i 8 euro. Potrawy przygotowuje m.in. historyczna restauracja
„A Travessa”; „José Avillez” i „Sea Me - Peixaria Moderna” – lokale reprezentujące nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni portugalskiej oraz „Umai” – restauracja prowadzona przez Paulo Morais’a - najpopularniejszego portugalskiego specjalistę od sushi.
Spośród uznanych szefów kuchni z Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Peru i Brazylii, dotychczas na pokazach kulinarnych zaprezentował swój kunszt Fauto Airoldi (prezes Portugalskiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Kucharzy - Portugal Association of Professional Cooks) oraz sub chef’owie z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Yoji Tokuyoshi (z wielokrotnie nagradzanej, włoskiej „Osterii Francescana”), Leandro Carreira, David Jesus i João Rodrigues.
Dodatkowo, na kiermaszu Gourmet Market wystawiono ponad 500 produktów, które można nie tylko nabyć, ale i wcześniej spróbować. Są to tradycyjne słodkości, oliwa z oliwek, wina, dżemy, puszkowane ryby, lody a nawet kuchenne akcesoria i naczynia.
Jednodniowy bilet wstępu na festiwal kosztuje 15 euro. Upoważnia on do jednej degustacji za 5 euro, napoju w cenie 1,5 euro, 1 szklanki wina oraz bezpłatnego udziału w kursie gotowania. Dzieci poniżej 12 lat wchodzą bezpłatnie w towarzystwie osoby dorosłej.
Festiwal potrwa do 14 kwietnia.
Więcej informacji n.t. festiwalu Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) znajduje się na stronie www.peixemlisboa.com.
Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć:
w biurze prasowym Turismo de Portugal http://pressroom.visitportugal.com,
na stronie www.visitportugal.com, blogu visitportugalblog.blogspot.pt
oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal.